Jestem tym, co jem
Maszyneria komórkowa
Ciało ludzkie co sekundę rozkłada od 10 do 50 milionów komórek somatycznych i zastępuje je nowymi komórkami. Można powiedzieć, że co ok. 10 lat jesteśmy zupełnie nowymi ludźmi.
I tak:
- komórki przewodu pokarmowego żyją tylko 5 dni
-
czerwone krwinki 120 dni
- najdłużej odnawiają się komórki kości w naszym szkielecie - co około 10 lat
Nukleotydy
W tej biochemicznej maszynerii komórek kluczową rolę spełniają nukleotydy.
Zanim komórki będą mogły się podzielić lub rozmnażać należy sporządzić dokładną kopię ( replikę) informacji genetycznej zawartej w DNA.
Duplikacja DNA powinna przebiegać bezbłędnie, ponieważ każdy błąd może prowadzić do mutacji, choroby lub utraty odporności.
Aby móc przeprowadzić skomplikowany proces bezbłędnej duplikacji DNA, każda komórka potrzebuje
dostępu do nukleotydów jako elementów budulcowych.
NUKLEOTYDY - to podstawowe jednostki budujące kwasy nukleinowe DNA i RNA, a także składnik wielu ważnych
enzymów, przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania i ochrony organizmu.
- Nukleotydy są niezbędne do szybkiej replikacji takich komórek jak limfocyty T
- Mając właściwości immunostymulujące poprawiają naszą odporność fizyczną i psychiczną
- Działają na układ pokarmowy ( odnawiają tkankę jelitową i wpływają na florę jelitową) a także na wątrobę i metabolizm lipidów
- Są niezbędne do magazynowania i przekazywania energii w procesach komórkowych
- Są niezbędne w tworzeniu białek
- A także w przekazywaniu sygnałów hormonalnych
DNA i RNA z pożywienia
Nukleotydy w żywności są zwykle obecne jako długie pasma materiały genetycznego, który może zawierać kilka milionów nukleotydów.
Po posiłku trzustka wydziela enzymy, które rozszczepiają DNA lub RNA z pożywienia na krótkie łańcuchy nukleotydów.
Następnie organizm je absorbuje i transportuje do komórek życia.
Dorosły człowiek otrzymuje z pożywienia około 1,-2,5 g nukleotydów dziennie. To więcej niż łączna ilość pozyskiwanych dziennie witamin.
Komórkom o zwiększonym współczynniku podziału są potrzebne znacznie większe ilości nukleotydów niż pozostałym.
Do tych komórek należą:
- komórki układu krwionośnego ( komórki odpornościowe)
- komórki ściany jelita cienkiego
Duża ilość nukleotydów zawarta jest w:
- rybach, owocach morza
- roślinach strączkowych (np. ciecierzyca, fasola, bób, groch)
- grzybach, drożdżach
- mięsie wołowym (największe ilości), wieprzowym, jagnięcym, drobiowym
NUTRIGENOMIKA
Nutrigenomika to dział nauki zajmujący się badaniem wpływu składników odżywczych na regulację ekspresji genów.
Publikacje naukowe z całego świata wskazują, iż na skutek interakcji żywność- genom, obserwowane są zmiany w procesie transkrypcji .
Brytyjskim naukowcom udało się dowieść, że prawie wszystkie geny reagują na składniki odżywcze wprowadzane do naszego organizmu.
To co ląduje na naszym talerzu, ma bezpośredni wpływ na modyfikację naszego DNA.
Wykazano na przykład, że używanie witaminy A, D oraz kwasów tłuszczowych wywiera bezpośredni wpływa na aktywność jądrowych receptorów oraz indukcję transkrypcji.
Nutrigenomika jest szansą w zapobieganiu wielu chorób, między innymi otyłości, cukrzycy II typu, nowotworów, dyslipidemii.
Naukowcy podkreślają, że zastosowanie w diecie odpowiednich mikroelementów może wpłynąć pozytywnie na walkę z nowotworami.
Szczególne, poznane już znaczenie ma tu cynk i selen.
Okazuje się zatem, że odżywianie to nie tylko przyswajanie witamin i składników odżywczych ale przede wszystkim regulacja ekspresji
genów.
O tym czy żywność genetycznie modyfikowana stanowi dla nas zagrożenie, napiszemy w kolejnym blogu. Zapraszamy!