Wczytuję dane...

Kurkuma - złoto Indii

Jeśli lubisz curry, na pewno znasz kurkumę, popularną przyprawę o intensywnej, żółtej barwie.

Kurkuma - bylina, zwana inaczej ostryż długi lub szafran indyjski. Należy do bogatej w antyoksydanty rodziny roślin imbirowatych.

Kurkuma zawiera składnik zwany kurkuminą, który znajduje się w jej kłączu (podziemnej części rośliny). To właśnie kurkumina nadaje kurkumie złoto-pomarańczową barwę.

Kurkumina jest jak dotąd jednym z najsilniejszych antyoksydantów znanych nauce, setki razy silniejszym niż czarne jagody, które również znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających.

Stwierdzono, że kurkumina wykazuje zarówno aktywność:

  • oksydacyjną
  • przeciwzapalną
  • przeciwwirusową
  • antybakteryjną
  • przeciwgrzybiczą
  • przeciwnowotworową

Z uwagi na te właściwości kurkumina wykorzystywana jest w leczeniu wielu chorób, takich jak:

  • cukrzyca
  • astma
  • artretyzm,
  • miażdżyca
  • choroby neurodegeneracyjne'
  • choroby przewlekłe
  • nowotwory

Kurkuma Bio

Biodostępność kurkuminy dostarczanej z żywności jest niewielka. Najwyższe stężenie kurkuminy obserwuje się 1-2 godziny po spożyciu.

W celu poprawienia rozpuszczalności i zwiększeniu jej biodostępności najlepiej stosować ją w połączeniu z wieloma różnymi naturalnymi substancjami a w szczególności:

  • z witaminą D (np. mleko),
  • tłuszczami czy fosfolipidami ( występującymi między innymi w ziarnach kakaowca). 

Dodawanie kurkumy  do produktów mlecznych to bardzo dobry pomysł.

My stosujemy ją jako dodatek do letniego napoju lassi lub do gorącego napoju mlecznego z rozpuszczonej ciemnej czekolady (kurkuma nie jest wówczas wyczuwalna w smaku).

Największą moc kurkumina ma w połączeniu z piperyną - organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w owocach roślin z rodziny pieprzowatych.

Łyk życia - szot witaminowy firmy Segura to idealne połączenie kurkumy z pieprzem. Dostępny w naszym sklepie do wyczerpania zapasów.

Polecamy ciekawy kanał o zdrowiu - doktor Bartek Kulczyński