Kurkuma - złoto Indii
Jeśli lubisz curry, na pewno znasz kurkumę, popularną przyprawę o intensywnej, żółtej barwie.
Kurkuma - bylina, zwana inaczej ostryż długi lub szafran indyjski. Należy do bogatej w antyoksydanty rodziny roślin imbirowatych.
Kurkuma zawiera składnik zwany kurkuminą, który znajduje się w jej kłączu (podziemnej części rośliny). To właśnie kurkumina nadaje kurkumie złoto-pomarańczową barwę.
Kurkumina jest jak dotąd jednym z najsilniejszych antyoksydantów znanych nauce, setki razy silniejszym niż czarne jagody, które również znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających.
Stwierdzono, że kurkumina wykazuje zarówno aktywność:
- oksydacyjną
- przeciwzapalną
- przeciwwirusową
- antybakteryjną
- przeciwgrzybiczą
- przeciwnowotworową
Z uwagi na te właściwości kurkumina wykorzystywana jest w leczeniu wielu chorób, takich jak:
- cukrzyca
- astma
- artretyzm,
- miażdżyca
- choroby neurodegeneracyjne'
- choroby przewlekłe
- nowotwory
Biodostępność kurkuminy dostarczanej z żywności jest niewielka. Najwyższe stężenie kurkuminy obserwuje się 1-2 godziny po spożyciu.
W celu poprawienia rozpuszczalności i zwiększeniu jej biodostępności najlepiej stosować ją w połączeniu z wieloma różnymi naturalnymi substancjami a w szczególności:
- z witaminą D (np. mleko),
- tłuszczami czy fosfolipidami ( występującymi między innymi w ziarnach kakaowca).
Dodawanie kurkumy do produktów mlecznych to bardzo dobry pomysł.
My stosujemy ją jako dodatek do letniego napoju lassi lub do gorącego napoju mlecznego z rozpuszczonej ciemnej czekolady (kurkuma nie jest wówczas wyczuwalna w smaku).
Największą moc kurkumina ma w połączeniu z piperyną - organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w owocach roślin z rodziny pieprzowatych.
Łyk życia - szot witaminowy firmy Segura to idealne połączenie kurkumy z pieprzem. Dostępny w naszym sklepie do wyczerpania zapasów.