Błonnik i jego moc
Specjaliści z zakresu żywienia alarmują, że Polacy spożywają za mało błonnika - i to prawie o połowę!
Niska podaż błonnika to większa skłonność do otyłości. Problem otyłości nie dotyka wyłącznie osób dorosłych ale również dzieci. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie!
Błonnik
to w skrócie składniki budulcowe ścian komórkowych roślin, nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka.
Właściwość ta decyduje o podstawowej funkcji błonnika: ponieważ przechodzi on przez jelito w całości, zwiększa masę treści pokarmowej, dzięki czemu oczyszcza dolny odcinek przewodu pokarmowego ze złogów i skraca pasaż jelitowy.
Jest to więc nieocenione w leczeniu wszystkich problemów metabolicznych, nie wyłączając nadwagi, którą pomaga zwalczać dzięki wzmaganiu uczucia sytości i ograniczaniu potrzeby sięgania po przekąski.
Błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi.
Ile błonnika dziennie?
Zdrowy człowiek potrzebuje 20 - 40 g błonnika dziennie, natomiast cierpiący na zaburzenia trawienia do 50 - 70g.
Błonnik jest substancją pochodzenia roślinnego, można go więc znaleźć wyłącznie w produktach roślinnych.
Oto przykładowe produkty z naszego sklepu ze sporą ilością błonnika:
Kaszka z 5 zbóż firmy Helpa - to 11,96 g błonnika na 100g produktu
Płatki zbożowe firmy Milzu! - to 10,5 g błonnika na 100g produktu
Rodzaje błonnika
- błonnik nierozpuszczalny ( celuloza, ligniny), wchłaniają wodę, lecz się w niej nie rozpuszczają, dzięki temu ulepszają perystaltykę jelit i regulują wypróżnianie. Warunkiem prawidłowego działania błonnika nierozpuszczalnego jest jednak picie około 2-3 litrów wody dziennie. Inaczej błonnik ten może mieć odwrotne działanie i powodować nawet zaparcia!
- błonnik rozpuszczalny znajduje się głównie w owocach i warzywach ale także w produktach z nich wytworzonych oraz dodatkach do nich (np. wszelkiego rodzaju gumy: np. guma guar, guma arabska, pektyny zawarte w np. w konfiturach, dżemach).
Błonnik rozpuszczalny znajdziemy również w siemieniu lnianym, nasionach chia czy nasionach bazylii. Błonnik rozpuszczalny zawierają również wodorosty. Są to na przykład pozyskiwane z nich takie substancje jak: agar czy karagen.
błonnik rozpuszczalny tworzy w jelitach galaretkę. Wiąże dużą ilość wody, pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany, dając poczucie sytości.
Błonnik rozpuszczalny wspomaga organizm w procesie wydalania toksycznych produktów przemiany materii lub metali ciężkich. Zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego, zawiązuje ogromne ilości kwasów żółciowych.
Inulina - błonnik rozpuszczalny
Naukowcy z Georgia University przeprowadzili badania, w których potwierdzili bardzo ważną rolę błonnika rozpuszczalnego dla zdrowia człowieka . Zauważono, że stosowanie diety zawierającej inulinę pozwoliło już w ciągu 2 dni na zmiany w budowie jelit i poprawę flory bakteryjnej.
Być może w przyszłości - by złagodzić negatywny wpływ spożywania przetworzonych produktów - będzie do nich dodawana inulina.
Inulina najczęściej pozyskiwania jest z cykorii lub mniszka lekarskiego. Jest nazywana superprebiotykiem.
Inulina już teraz wykorzystywana jest przez przemysł spożywczy jako środek zagęszczający do np. sosów, zup oraz w przemyśle cukierniczym. Po ugotowaniu przybiera postać galaretki.
Rodzajem błonnika rozpuszczalnego są też substancje żelujące pozyskiwane z wodorostów, jak np. agar.
W naszym sklepie posiadamy zarówno produkty z inuliną jak i z agarem.
Oto przykładowe przekąski z naszego sklepu zawierające błonnik rozpuszczalny: